Jalkapallosäännöt 2022

Pelin aloittaminen ja jatkaminen The Start and Restart of Play

81 • pallo on pelissä, kun sitä on potkaistu ja se selvästi liikkuu • maali voidaan tehdä suoraan alkupotkusta vastajoukkueen maaliin; jos pallo menee suoraan potkaisijan maaliin, tuomitaan kulmapotku vastajoukkueen hyväksi Ja lkapa l losäännöt 2022 | Sääntö 08 | Pe l i n a l o i t tami nen j a j atkami nen Laws of the Game 2021 /22 | Law 8 | The St ar t and Res t ar t of Pl ay Procedure • the team that wins the toss of a coin decides which goal to attack in the first h lf or to take the kic -off • depending on the above, their opponents take the kick-off or decide which goal to attack in the first half • the team that decided which goal to attack in the first half takes the kick-off to start the second half • for the second half, the teams change ends and attack the opposite goals • after a team scores a goal, the kick-off is taken by their opponents For every kick-off: • all players, except the player taking the kick-off, must be in their own half of the field of play • the opponents of the team taking the kick-off must be at least 9.15m (10 yds) from the ball until it is in play • the ball must be stationary on the centre mark • the referee gives a signal • the ball is in play when it is kicked and clearly moves Alkupotku aloittaa molemmat puoliajat, molemmat jatko-ottelun puoliajat sekä jatkaa peliä hyväksytyn maalin jälkeen. Vapaapotkut (suora tai epäsuora), rangaistuspotkut, rajaheitot, maalipotkut ja kulmapotkut ovat muita pelinjat- kamistapoja (ks. säännöt 13–17). Erotuomaripallo on pelinjatkamistapa, kun erotuomari katkaisee pelin eikä sääntö määrää muuta pelinjatkamistapaa. Jos rikkomus tapahtuu pallon ollessa poissa pelistä, ei pelinjatkamistapa muutu. 1. Alkupotku Menettely • teikkauksen voittanut joukkue valitsee, kumpaan maaliin hyökkää ensimmäisellä puoliajalla tai ottelun alkupotkun • yllä olevasta riippuen, vastajoukkue aloittaa ottelun tai valitsee, kumpaan maaliin hyökkää ensimmäisellä puoliajalla • joukkue, joka valitsi, kumpaan maaliin hyökkää ensimmäisellä puoliajalla, aloittaa toisen puoliajan • toiselle puoliajalle joukkueet vaihtavat kenttäpuolia ja hyökkäävät vastakkaisiin maaleihin • hyväksytyn maalin jälkeen vastajoukkue jatkaa peliä alkupotkulla Jokaisessa alkupotkussa: • kaikkien pelaajien, paitsi potkaisijan, tulee olla omalla kenttäpuolellaan • vastapelaajien tulee olla vähintään 9,15 metrin päässä pallosta, kunnes se on pelissä • pallon tulee olla paikallaan keskipisteessä • erotuomari antaa merkin A kick-off starts both halves of a match, both halves of extra time and restarts play after a goal has been scored. Free kicks (direct or indirect), penalty kicks, throw-ins, goal kicks and corner kicks are other restarts (see Laws 13–17). A dropped ball is the restart when the referee st ps play and the Law does not equire one of the above r starts. If an offence occurs when the ball is not in p ay, this does not change how play is restarted. 1. Kick-off