Jääkiekon sääntökirja 2022 - 2023

JÄÄKIEKON SÄÄNTÖKIRJA - SJL 2022-2023

OSA 5 – TUOMARISTO

79

SÄÄNTÖ 34 PELIAJANOTTAJA 34.1. YLEISET TEHTÄVÄT Peliajanottaja kirjaa ottelun kunkin erän alku- ja loppuajan. Ottelun aikana peliajanottaja käynnistää pelikellon kiekon pudotuksesta ja katkaisee kellon kuullessaan tuomariston vihellyksen tai maalin syntyessä. Peliajanottaja huolehtii, että äänentoistojärjestelmän avulla kuulutetaan: (I) kun ensimmäistä ja toista erää on jäljellä yksi (1) minuutti; (II) kun kolmatta erää on jäljellä kaksi (2) minuuttia. Käytössä pitää olla käsikello oikean peliajan määrittämiseksi, jos sähköinen ajanottojärjestelmä vikaantuu. ERÄTAUOT Jotta katsojat olivat tietoisia erätauon kulumisesta, peliajanottaja käyttää sähköistä kelloa näyttämään erätauon jäljellä olevan ajan. Kello käynnistyy erätauon etenemiseksi välittömästi erän päätyttyä. Erätauon pituus määritellään SJL kilpailusääntöjen mukaisesti. Jos erätaukoon liittyen tapahtuu epätavallista viivästymistä mistä syystä tahansa, (esim. tappelun, areenan rakenteiden, jään tai kaukalon rakenteiden takia) on tärkeää käyttää harkintaa kellon käynnistämisen suhteen. → Valtakunnalliset sarjat ja niiden tiedot JATKOAJAN TOIMINNOT Alkusarja- tai karsintavaiheessa ajanottaja asettaa pelikelloon peliajaksi viisi (5) minuuttia. Jatkoerä alkaa viipymättä koko jääalueen puhdistuksen jälkeen. • Ennen jatkoaikaa pidetään max. 3 minuutin tauko. • Kaikissa sarjoissa pelataan 3-3 vastaan. • Joukkueet eivät vaihda päätyä jatkoajalle (sama kuin 3. erässä) 34.2. 34.3. 34.4. MERKINANTOLAITEET Jos hallia ei ole varustettu automaattisella merkinantolaitteella tai jos tällainen laite on epäkunnossa, peliajanottaja ilmoittaa kunkin erän päättymisestä puhaltamalla pilliin. ERIEN ALKAMINEN Peliajanottajan tulee ilmoittaa päätuomareille ja pelaaville joukkueille ottelun sekä kunkin erän alkamisesta, ja päätuomarien tulee aloittaa ottelu viipymättä. PELIAJAN VARMISTAMINEN Uusittavien aloitusten takia syntyneet mahdolliset virheelliset peli- tai rangaistuskellojen käynnit korjataan niin hyvin kuin mahdollista (maaotteluissa virheellinen aika on korjattava aina pelikelloon). Otteluissa, joissa on käytössä videotarkastus, asiasta voidaan konsultoida videotuomaristoa, jotta varmistutaan peliajan oikeellisuudesta. Mikäli pelikellon virheellisen ajan korjaaminen uusittavien aloitusten takia on 34.5. 34.7.  Sääntö 63 – Jatkoajan toiminnot ← Lisätietoja: IIHF:n kilpailusäännöt (IIHF Sport Regulations).